De geheime tuinen van het Spijkerkwartier

Ga je een stukje door de stad fietsen, sta je opeens in een moeras Naja, niet helemaal opeens. Ik was bewust op zoek naar de watertuin in het Spijkerkwartier. Dat ik me in een waar kikker walhalla zou begeven had ik me echter niet kunnen bedenken. Vanaf de hekken komt het gekwaak me al tegemoet.

Ik woon inmiddels 13 jaar in Arnhem, maar het Spijkerkwartier ken ik amper. Ik fiets er slechts doorheen, op doorreis van de een naar de andere kant van de stad. Hoog tijd dus om eens op onderzoek te gaan. Een vriendin die in de Emmastraat heeft gewoond, vertelde me over de tuinen. Maar waar die dan waren…Het voelt dan ook een beetje alsof ik een schat heb gevonden als ik de watertuin binnen wandel.

“Ik zie er twee. Nee ik zie er drie. “ Twee dames staan geconcentreerd het water in te turen. “Oh wacht, hier zijn er nog veel meer.” Midden tussen de huizen is een groene oase met niet één maar wel twee vijvers. Compleet met grote lelie bladen en kikkers. Heel veel kikkers.

De inrichting van de tuin zit echt fantastisch mooi in elkaar. Op twee niveaus zijn vijvers gebouwd. Er omheen paden. Daartussen een meervoud van alles wat groen is. Bomen. Struiken, hoog gras. Ik vraag me af wie de helden zijn die dit gebouwd hebben. Wat moet dat een enorm werk geweest zijn.

Als ik alle hoekjes in de tuin heb bekeken, neem ik plaats op een van de bankjes. In gedachten verplaats ik me buiten de stad, in de vrije natuur. Om mij heen kwetteren de vogels er vrolijk op los. Ik hoor het geruis van de wind door de bladeren. En natuurlijk de kikkertjes.

Ik ben best een beetje jaloers op de omwonenden Omringd door muren van groen is het alsof je ergens anders bent. En dat midden in de stad. Als ik mijn best doe, kan ik heel in de verte wat auto’s horen, maar zien doe ik ze niet. Met mijn ogen dicht geniet ik van de rust. Voordat ik de drukte weer in duik, waan ik me even alleen op de wereld. In mijn eigen groene paradijs.

Verstopt in het Spijkerkwartier liggen maar liefst negen verborgen tuinen. Deze worden allemaal onderhouden door enthousiaste buurtbewoners. Elk met een eigen thema. Zo is er naast de watertuin ook een kruidentuin en een ecologische tuin. In buurtcentrum `de Lommerd` kan meer informatie worden ingewonnen over de locaties. Ga gerust eens op avontuur en zoek de tuinen.

 

watertuinkikkerwatertuinsteen

No Comments

Post a Comment

Ik schrijf mee