Buitenkunst; zo leuk, dat wil je delen

Sommige dingen wil ik niet promoten. Omdat ik niet wil dat er iemand op mijn perfecte plaats langs de bosrand staat. Waar je ’s morgens door het zonnetje wordt wakker gemaakt en waar de konijntjes vrolijk om de tent heen huppelen. Omdat ik liever niet wil dat mijn plekje bovenin de bühne wordt ingepikt. Waar het uitzicht op het podium op zijn best is en waar ik lekker tegen de achterwand kan leunen. En omdat ik al helemaal niet wil dat een ander mijn overheerlijke stuk chocoladetaart op eet. Of erger nog: mijn cholle. Buitenkunst; ik wil het liever niet promoten.

Als ik bij Kampen de weg langs het Randmeer op draai, begint het te kriebelen. “Kijk, daar kan je heel goed zwemmen. Dan lopen we altijd tussen de bomen door via het dijkje naar het water. En daar, daar ga ik altijd hardlopen. Zie je die schaapjes. Leuk he. Die hebben we een keer voor een filmpje laten figureren….” Dit jaar ga ik kamperen met twee buitenkunst maagden. Geheel blanco stappen zij strak het terrein op. Voor mij is het terugkomen. Voor hun een prachtige ontdekkingstocht.

Het festivalweekend is wel de eerste keer. Wegens het succes van vorig jaar in de herhaling. Een combinatie van voorstellingen die dit seizoen zijn gemaakt door TTL (theater talent lab) en workshops. Arthur vertelt ons tijdens de officiële opening dat er een prachtig programma is samengesteld. Er is veel te zien en te doen. Maar er is vast niet genoeg tijd om overal bij te zijn. Uitdaging aangenomen, denk ik. Kom maar door met dat blokkenschema.

Vriendjes maken

Je bent pas op buitenkunst geweest als je een creatieve workshop hebt gevolgd. Dat is tenslotte waar het allemaal om draait. Ik sleep mijn twee vriendinnen naar de mediakeet. Voor een animatie workshop. Animeren is leuk en jullie gaan dit tof vinden, verzeker ik ze. Een beetje bedenkelijk kijken ze me aan. “Uhh, als het suf is kunnen we weer weg?” “Jaja, als het suf is kunnen we weg.” Een half uur later zitten ze echter net als ik in hun eigen wereld. Druk werkend aan het project.

Ik ben jaloers op het gemak waarmee kinderen in de vakantie vriendjes maken. Zet ze op een camping en binnen 5 minuten zijn ze aangesloten bij een clan jongens en meisjes. Hier geldt dat ook voor grote mensen. Als je als wildvreemden naast elkaar aan een tafel plaatsneemt, en samen zit te kleuren, heb je zo maar een nieuw vriendje. Voor je het weet deel je samen een reep chocolade. Chocola verbroedert. Samen een pluchen wurm animeren ook.

Verbazingwekkend talentvol

Op Zaterdag avond is een aantal voorstellingen van TTL. Jongeren van 16 tot 25 jaar staan als professionals op het podium. De stukken komen met heel veel eigen inbreng tot stand en dat merk je. Hedendaagse onderwerpen worden op geheel eigen wijze ten tonele gebracht. Een genot om naar te kijken.

Ze leefden nog lang en gelukkig

Het weekend lijkt voorbij gevlogen. Ergens tussendoor hebben we de tijd gevonden om heerlijk te eten. Om te genieten van een wijntje op het grote veld. Hebben we een schattig klein konijntje gefotografeerd en een muisje gezien. En volgens mij was er ook nog een teken- en schilder estafette, een broodje eiersalade en verse soep. Zondagmiddag piepen we net op tijd de overvolle theatertent in. Voor de laatste voorstelling. “Over sprookjes gesproken“. Zonder meer een van de knallers. Een waardige afsluiter van het festival.

Als we met een volgepakte auto langs randmeer terugrijden, zwaai ik naar de schaapjes. Dag, dag, ik zie jullie volgend jaar weer!

Buitenkunst vindt plaats elke zomer van hemelvaart tot het laatste weekend in augustus. Op twee locaties (Randmeer en Drenthe) wordt een veelvoud aan workshops gegeven. Toegankelijk voor iedereen. Heb je nog nooit gezongen? Geen probleem, probeer het hier. Speel je al jaren toneel. helemaal super, leer hier iets bij. Of je nu 5 bent of 65, op buitenkunst verveelt niemand zich. De sfeer is ontspannen en open. Er wordt voor elkaar gezorgd. Hier leen je elkaar je spullen uit en hier brengt een lieve juf je telefoon terug als je die ergens hebt laten liggen (en gooit ze hem zelfs nog aan de lader voor je).

No Comments

Post a Comment

Ik schrijf mee