Een buitengewone plaats voor kunst

Ik zit in de auto met de raampjes wagenwijd open. Het is flink heet. In mijn haast om op tijd te komen, ben ik verkeerd gereden. Naarstig op zoek naar een plek om te keren, op een best wel smalle en vooral lang uitziende weg, voelt het in de auto als een code rood. Ach, kan ik alvast in de stemming komen, grap ik tegen mezelf. Even later rijd ik Buitenplaats Koningsweg op. Het terrein waar het maandelijkse code rood evenement plaatsvindt.

Omdat ik te laat ben, heb ik het openingswoord gemist. Bezoekers verspreiden zich reeds over het terrein op weg naar de verschillende exposities. Ik besluit met te laten verrassen en hobbel achter de grootste groep aan. Ze leiden mij naar een theaterzaal. Een zaal als zovelen. Het grote verschil is dat dat deze zaal al jaren niet meer officieel in gebruik is. Hans Eijkelboom geeft een lezing over zijn nieuwe boek "The streets and modern life". Maar niet voordat hij ons op het hart drukt dat we weg mogen gaan tijdens de sessie. "Het is een prachtige dag, zonde om binnen te zitten. Ik vind het echt niet erg", aldus Hans. Netjes blijven we zitten, in afwachting van zijn verhaal. En dat is zeker geen teleurstelling. Met  veel enthousiasme vertelt hij over zijn werk,

In hetzelfde gebouw exposeert Sandrijn van der Horst. Zonder geluid en in het pikdonker draait een video van de zee. Terwijl mensen voorzichtig om mij heen schuifelen, bekijk ik bijna gehypnotiseerd het beeld. In mijn hoofd kan ik het water horen ruisen.

Als ik weer buiten kom, moeten mijn ogen wennen aan het felle zonlicht. Door mijn bezoek aan Tentstock is het terrein ondertussen wel bekend. Toch ga ik met een hernieuwd enthousiasme op onderzoek uit. Ik krijg altijd een "einde van de wereld" gevoel als ik er ben. Op Buitenplaats staat de natuur op nummer 1. Langzaam pakt het de bewoonde ruimte terug. Kunst komt hierdoor op een speciale manier tot zijn recht. Je kijkt er anders naar als het niet in een strak wit geverfde ruimte staat.

Helaas moet ik weer terug de georganiseerde wereld in. Als het aan mij lag zou ik hier de nacht doorbrengen. Wachten tot de zon ondergaat. Luisteren naar de krekels. Genieten van de stilte. En doen alsof de drukke wereld al geëindigd is.

Code Rood is een cultureel evenement dat elke laatste zaterdag van de maand plaatsvindt. De verschillende locaties op het terrein worden elke keer door andere kunstenaars ingericht. Met de auto is het terrein prima te bereiken. Maar heb je zin om een stukje te fietsen, dan kan dat ook prima. Garage Royal is tijdens het evenement geopend voor een drankje en een hapje

coderood1

IMG_4332IMG_4311

 

No Comments

Post a Comment

Ik schrijf mee