Inktspot battle; een gevecht op pen en papier

Het is donderdag 3 maart. Arnhem maakt zich klaar voor de jaarlijkse INKTSPOT battle in Dudok. Deze battle is de start van INKTSPOT. Een reizende expositie met de beste politieke tekeningen van het politiek jaar 2014-2015. 11 tekenaars zullen vanavond strijden voor de beste spotprent.

Vooraf

Ik ben welkom om voorafgaande aan de battle een hapje meet te eten. Nu laat ik me dat natuurlijk geen twee keer zeggen. Om half 6 schuif ik aan. Om mij heen zitten voornamelijk Artez studenten. Ze hebben vanmiddag een masterclass politiek tekenen gehad. De twee studenten met de beste resultaten mogen straks mee battelen. Een hele eer lijkt me. Maar ook best spannend.

Rond zeven uur is iedereen uitgegeten. DJ Mista Sweet zet zijn eerste plaatje op. Mensen drinken een kop koffie. Ik stel me voor dat de deelnemers zich afzonderen. Als warming-up nog wat vinger oefeningen doen. Ze slijpen hun potloden en laden hun laptops. Getting ready for battle.

Game on

Job Cohen opent de avond. "Maak er iets moois van. Maar denk eraan, maak mij vandaag niet al te groot slachtoffer." Gelukkig hoeft meneer Cohen zich daar geen zorgen om te maken. Vooral Donald Trump moet het ontzien dit keer.

De deelnemers krijgen een uur de tijd om hun prent te maken. Aan ronde tafels gaan ze ijverig aan de slag. Onder het werken beantwoorden ze gewillig alle vragen die op hun worden afgevuurd. Wat is dat? Oh, een scanner. Waar heb je die gekocht? Wat voor programma gebruik je? Tekent u niet ook voor metro? Gestaag tekenen ze door. Onder toeziend oog van 3 juryleden.

Na een uur is het pennen neer. Of, voor de digitale tekenaars, handen van de laptop. De jury gaat in beraad.

Debatteren

Terwijl de jury alle tekeningen zorgvuldig onder loep neemt, gaat het debat van start. In rap tempo komen verschillende stellingen aan bod. Over vrijheid van expressie. Moeten kunstacademies hun studenten aanzetten tot maatschappijkritische reflectie? Is zelfcensuur een teken van beschaving? Debatteren is wat lastig als de gasten het voornamelijk met elkaar eens zijn. Maar er worden mooie rake uitspraken gedaan. Zoals: "Het gaat niet om cartoons maken. Het gaat om cartoonist zijn. "

En de winnaar is....

Jurylid Saskia Bak (Directeur Museum Arnhem) neemt het woord. Omdat er dit jaar geen vast thema is, is vooral gelet op een tekening die direct pakt. Eentje die blijft hangen. Voordat deze bekend wordt gemaakt, gaat er een eervolle vermelding naar Joris Moore, één van de twee Artez studenten, voor zijn sprekende cartoon. De grote winnaar van de avond is HAJO. Trots komt hij zijn prijs in ontvangst nemen. Bij gebrek aan een trofee, is dat een flesje water. En natuurlijk alle eer.

Arnhem mag terugkijken op een geslaagde battle. Waar gelukkig niemand ten onder is gegaan. Nou ja, misschien Donald Trump.

inktspot1 inktspot2 inktspot3 inktspot4

MirandavanMeijeren

Miranda van Meijeren

Arnhem heeft heel veel te bieden. Niet alleen zijn er elke zomer weer geweldige evenementen. Ook buiten het Arnhemse festival seizoen is er altijd iets te beleven. Soms vind ik mezelf net Sherlock Holmes, of beter nog Watson, als ik op zoek ga naar de geheimen die Arnhem te bieden heeft. Ik spit de stad uit en struin elke hoek af voor mooie ervaringen. Deze leg ik vast. Zodat anderen niet hoeven te zoeken.

No Comments

Post a Comment

Ik schrijf mee