Klarendalse Molen; een stukje draaiende geschiedenis

Het is een heerlijk rustige, en een tikkeltje koude, eerste pinksterdag. Ik wandel over een verlaten Klarendalseweg naar de molen.  Het waait flink, dus ik gok dat de wieken draaien.  Ook al is hij heel prominent aanwezig in de wijk, het duurt even voordat ik de molen in het oog krijg. Pas als ik er vlak bij ben zie ik hem. In volle glorie. En ja, met draaiende wieken.
Het zijn de nationale molendagen. In heel Nederland draaien dit weekend zo'n 850 molens. Eén daarvan is "De Kroon". 

Op een bankje wacht ik op een vriendin. We hebben afgesproken om samen een pannenkoek te eten. Vorige keer visten we achter het net. Zoiets laat ik me maar een keer gebeuren.  Vandaag zijn we ruim op tijd.

Real life "Wie is het"

Als ze is gearriveerd lopen we naar binnen. Het is gezellig druk. Twee lange tafels zitten vol met pannenkoek-etende kinderen en volwassenen. De zoete geur van stroop en poedersuiker komt me tegemoet. We gaan netjes in de rij staan voor onze bestelling.  Een pannenkoek met spek. Drie grote pannen worden aan de lopende band gevuld met beslag. Het een na het andere bord schuift over de toonbank. Af en toe is er wat verwarring. "Van wie was deze pannenkoek? Ik heb niet opgelet hoe de meneer er uit zag". We proberen te helpen. "Is het die kale met die bril?" "Nee, die is het niet." "Heeft hij een baard dan?" Ik wijs naar een meneer met een baard. Hij zit op een bankje bij de deur te wachten. "Nee die is het ook  niet." De beslag mevrouw kan onze pogingen waarderen. Al moet ze er stiekem wel een beetje om grinniken.

Tekenen voor volwassenen

Zodra er een plekje vrij komt, nemen we plaats aan tafel. Lekker tussen in. Net als in een pannenkoekenhuis ligt er een kleurplaat placemat voor ons neus. Houten bakjes met potloden staan her en der verspreid. Ik pluk er een oranje potlood uit en begin ijverig mijn plaat in te kleuren. Ik praat voorlopig even niet terug, meld ik mijn gezelschap. Ben bezig. Als ik even later op kijk zit iedereen aan zijn/haar tekening te werken. Zeven volwassenen met dikke potloden. Diep over hun werkjes heen gebogen. Alleen mijn buurman tekent niet mee. "Ik ben toch volwassen" meldt hij. Wij ook!, antwoorden we in koor.

Snelcursus meel malen

Er wordt vandaag een maaldemonstratie gegeven. Via steile trappen klimmen we naar boven. Voor me geeft een vader zijn zoon aanwijzingen. Op handen en voeten hijst het knulletje zich omhoog. Ik volg gestaag. Gelukkig heb ik niet mijn zondagse outfit aan. Ik zie mezelf al helemaal staan, gillend dat ik niet verder durf. Met een enorme ladder in mijn panty en een set gebroken naaldhakken in mijn hand.
De molensteen is inmiddels in werking gezet. Dat geeft een hels kabaal. Wind en meel waaien ons om de oren. Ik stel me voor hoe een molenaar hier vroeger dag in dag uit stond te malen. Bedekt onder een witte laag meel. Een van de vrijwilligers legt ons uit hoe het systeem werkt. Via een ingenieus radersysteem wordt de molensteen rondgedraaid. Vier keer sneller dan de wieken draaien. En die draaien best hard. Als ik ze met een schuin oog voorbij zie zoeven, ben ik blij dat ik op veilige afstand sta.

Na nog een kijkje buiten vertrekken we naar beneden. Met de kont naar achteren, klauteren we omlaag. Ik zet de volgende open dag alvast in mijn agenda en verheug me op de lekkere spek pannenkoek die ik dan ga eten.

Molen "de Kroon" in Klarendal is vrij toegankelijk en geopend op vrijdag middag van 13.00 - 16.00 en op zaterdag van 09.30 -13.00 uur De molen is dan van binnen te bezichtigen. Tevens wordt er door de vrijwilligers een rondleiding gegeven.

IMG_5004IMG_5009

klarendalse-molenIMG_5011

 

 

2 Comments

 • Henny wigger

  19 mei 2016 at 22:35

  Ik vind dit en leuk stukje en een goede reclame voor de molen henny

 • Ik schrijf mee

  20 mei 2016 at 17:15

  Hoi Henny,
  Dank je wel. Ik vind de molen echt een prachtige plek in de wijk. En mooi dat die nog in gebruik is. Ik raad iedereen aan er eens een kijkje te gaan nemen.
  Groet, Miranda

Post a Comment

Ik schrijf mee