Roller derby; heldinnen op wielen

Is dat niet dat spel waar vrouwen in netpanty's op rolschaatsen elkaar onderuit proberen te rossen? Vraagt een vriend als ik vertel dat ik naar de roller derby ga.  Ja, zoiets.  En toch ook weer niet. Dat rolschaatsen klopt in ieder geval.

Een paar dagen later is het zover. We zitten in sporthal Elderveld. Als toeschouwers bij de eerste homebout van het Arnhemse Roller derby team. Vandaag strijden "Arnhem Fallen Angels – the Hellcats" tegen "The Parlaiment of Pain – the Jokers".   Gisteren was ik in Utrecht. Bij twee bouts van "The Dom City Dolls". Waar ik van een paar doorgewinterde fans alle ins en outs van het spel heb geleerd. Ik vind het dan ook heel wat dat ik de regels ken, min of meer, en doe mijn best die uit te leggen aan mijn vrienden. Helemaal lukt dat niet. Ik krijg bedenkelijke blikken mijn kant op geworpen. Kijk anders maar, dan snap je het vanzelf. Verzeker ik ze.

Geen sport voor watjes

Nadat de teams zijn voorgesteld gaat het los.  En hoe. Het gaat er hard aan toe. Dit is geen sport waar je in een fancy outfit  mooi staat te zijn. Dit is zweten en op je bek gaan. Heel vaak. Maar ook doorzetten, direct weer opstaan en knokken tot het einde. De groep is heel divers. Iedereen heeft een taak. Sommigen zijn in mijn ogen geboren blockers. Met een "niet langs mij" houding. Andere dames zijn perfecte jammers en glippen soms bijna ongezien langs de pack.
Aan het einde van de eerste helft ziet het er slecht uit voor de Hellcats. Ze staan flink achter. Een meneer naast mij  verliest de moed niet. "Het kan nog!" schreeuwt hij de baan op. Ik  waardeer zijn vertrouwen, maar betwijfel of hij gelijk heeft.

Voorafgaande aan de wedstrijd heb ik een paar raffle tickets gekocht. Ik besluit het aanbod te bestuderen. Mijn oog valt op de prijs van "cupcakes4ever". Een prachtig doosje met zes mooi versierde cupcakejes. Uit ervaring weet ik dat deze hemels zijn. Die wil ik graag winnen.

It ain't over yet

Als de tweede helft begint, zitten we weer op onze plek vooraan op de tribune. Met een zakje paprikachips in de hand. Klaar voor het laatste haf uur. De Hellcats hebben zich herpakt. Gestaag klimt het puntenaantal omhoog. Steeds dichter naar de Jokers. Ik vind het geweldig om te zien. Als snel neemt mijn enthousiasme het over. Die man naast mij had gelijk. Het is nog niet voorbij.  Ik cheer en klap als een dolle als nummer 101 "All Out" het voor elkaar krijgt om in een Jam maar liefst 20 punten te scoren. Wat een heldin!  Helaas mag het niet baten. De wedstrijd eindigt in het voordeel van de Jokers. Een mooie en verdiende overwinning.

Aan het eind van de middag ga ik niet alleen met een mooie prijs naar huis (helaas niet de cupcakes)  maar ook met een nieuwe liefde. De Roller derby. Ga ik dan toch mijn oude rolschaatsen afstoffen? Wie weet. En anders is er vast plek in het cheer team.

Arnhem Fallen Angels hebben Sporthal Elderveld als thuisbasis. Daar trainen ze 4 uur per week op maandag en woensdag. Ongeveer vier keer per jaar start een nieuw 'fresh meat' trainingsprogramma. Hier leer je als onervaren skater de basis  skatevaardigheden en het spel.  Het team heeft ook behoefte aan referees. Voor als je wel van het spel houdt maar liever niet in het spervuur staat. Sinds kort is er naast het dames team ook een heren team "The Hellhounds".

rollerderby1 rollerderby3rollerderby5 rollerderby6

2 Comments

 • Denise

  31 mei 2016 at 17:38

  Leuk stukje! 😀 en idd de score in de tussenstand zei in dit geval nog niets. Wij hadden onszelf dan ook zeker nog niet rijk gerekend! 😀 en gewoon aanmelden voor die fresh meat 😉

  Liefs,
  Dibsy
  (Vervangend)Bench coach van de jokers

 • Ik schrijf mee

  31 mei 2016 at 21:46

  Ik denk zeker dat ik erbij ben de eerstvolgende fresh meat. Al is de kans groot dat ik de dag erna een lopende blauwe plek ben. Maar geeft niet, ik wil het toch een keer geprobeerd hebben 🙂

  Groet,
  Miranda

Post a Comment

Ik schrijf mee