Mevrouw Spijker; klussen voor vrouwen

Ik word begroet door een grote wollige hond. Jij ook goede morgen, groet ik haar terug. Het is zaterdagochtend, negen uur. Voor vertrek heb ik mijn rugzak volgepropt met powerfood. Worteltjes, fles water, energiereep. Ik gok dat het ik het nodig hebt, want het wordt een pittige ochtend. Ik sta op het punt mijn eerste houten meubel te maken. Ik ga klussen bij Mevrouw Spijker.

Eerder deze week heb ik een palletstoel uitgekozen. Als ik de tekening zie schrikt de grootte en de ingewikkeldheid van het ding me zo af dat ik een kleine inwendige paniekaanval krijg. Gelukkig mag ik van gedachten veranderen. Ik schuif de palletstoel aan de kant en kies een bijzettafeltje. Simpel en vierkant. Appeltje, eitje.

Meten is weten

Francoise Braun (mede oprichtster van Mevrouw Spijker en tevens de juf) helpt ons op weg. Nooit zomaar beginnen, drukt ze ons op het hart. Lees altijd eerst de volledige tekening. Nu ben ik van het type "doos leeggooien en schroeven maar". Bij een gemiddeld Ikea meubel, kan dat best. Maar als je vanuit niets aan de slag gaat is dit een heel handige tip. Ik luister aandachtig naar wat ze vertelt en krabbel her en der wat aantekeningen op een velletje papier.

Is dit klussen of yoga?

Als ik nog sta te rekenen hoe lang mijn plankjes moeten zijn, hoor ik om me heen al druk zagen. Ik maak me zorgen. Dat vierkante tafeltje is toch niet zo simpel als het lijkt. Het komt allemaal best nauw.

Gelukkig duurt het niet lang voordat ook ik mijn zaag in het hout mag zetten. De plank ligt op drie krukjes, zodat hij niet weg wiebelt. Als je er goed boven hangt en je je been erop zet, heb je nog meer stevigheid, geeft Francoise mij als tip mee. Ik hijs mijn been op de plank. In een warrior pose waar een doorgewinterde yogi trots op kan zijn, ga ik aan de slag.

Het schiet niet op. Mijn eerste zaag is bot. De tweede wil voornamelijk naar links. Om 11 uur heb ik met veel zweten twee plankjes klaar. Nog 8 te gaan. En dan vind ik de zaag van Jeanette. Naja, ik gok dat ie van haar is, want haar naam staat er op. Deze is perfect. Niet minder zwetend, maar met aanzienlijk meer gemak, tik ik voor het einde van de ochtend nog 4 plankjes af. De basis voor mijn tafeltje is gelegd.

Bad ass

Mijn vader kan trots op me zijn. Normaal doen we dit soort dingen samen. Als hij een gat boort, sta ik er als assistente met de stofzuiger naast. Mijn pa is de meester. Ik ben zijn hulpje. Vandaag doe ik het helemaal zelf. En dat voelt heel goed. Ik ben wel blij dat ik dit bij mevrouw Spijker doe en niet alleen op mijn balkonnetje. In dat laatste geval zou ik waarschijnlijk nog steeds naar de tekening hebben staan staren.

Over Mevrouw Spijker

Mevrouw Spijker is een onderneming van en door vrouwelijke klussers. Er is lang gezocht naar de juiste locatie om van start te gaan De perfect plek is uiteindelijk gevonden aan de Molenbeekstraat. Het binnenplaatsje is niet alleen geschikt voor laden en lossen, maar ook heel fijn om in het zonnetje buiten te klussen.

Sinds kort is er naast verschillende kluscursussen ook een klussendienst. Je kunt je klus laten klaren door de dames. Maar je mag ook samen met hen aan de slag. Noem dat een klus cursus aan huis. In mijn ogen een win win. Want je leert er ook nog eens heel veel van. Daarnaast wordt bij de klussendienst een hulp (ook wel gezel) opgeleid tot volwaardig klusser. Hoe mooi is dat? Meer informatie is te vinden op de site

mevrouwspijker-2 mevrouwspijker-3 mevrouwspijker-4 mevrouwspijker-square-1

4 Comments

 • Mirandalimbeek

  5 juli 2016 at 08:57

  Ik vind het een fantastisch initiatief echt een inhaalslag voor vrouwen en ik ga hier zeker ook een keer naar toe .
  Leren om minder afhankelijk te worden is de grootste vrijheid die er is .
  Toppers zijn jullie .

 • mevrouw spijker

  5 juli 2016 at 12:32

  Hallo Miranda, wij willen jou danken voor je enthousiaste deelname! Ook super leuk je blog! We hebben m op onze facebookpagina gezet. We zien je graag nog een keer zagen ? dus kom vooral langs. Hartelijke groet

 • Ik schrijf mee

  5 juli 2016 at 19:58

  Ik vond het echt ontzettend leuk om te doen. Ik ga eerst nog eens oefenen met het basis werk. Zoals leren recht te zagen 😉 Daarna heb ik wel interesse in de cursus houtbewerken.

 • Ik schrijf mee

  5 juli 2016 at 20:13

  De dames van mevrouw Spijker zijn heel gedreven. Dat werkt aanstekelijk en motiveert om ook zelf meer aan de slag te gaan. En om voortaan degene te zijn die het gat boort. Dan mag mijn pa er naast staan met de stofzuiger 😉

Post a Comment

Ik schrijf mee