Taribush Kuna; een bijzonder festival

Zodra de zon haar gezicht laat zien, struin ik het internet af. Op zoek naar leuke festivals. Dit keer is mijn oog gevallen op een cultureel evenement in Drenthe. Samen met een vriendin vertrek ik naar Lheebroek, voor 4 dagen Taribush Kuna. Als het programma ook maar half zo leuk is als de website doet voorkomen, hebben we een juweeltje in handen.  

Geoliede machine 

Vrijdag rennen we nog als een ongeorganiseerd stel van hot naar her. Op zaterdag gaat het een stuk beter. Af en toe maken we een gang langs het blokkenschema. We gaan als een geoliede machine. Maar dan een heel relaxte. Meer een geolied boemeltreintje.  

De eerste stop; koffiebar.  Hier geen herrie van een hipperdepippe koffiebonen maler of het slurpende geluid van het tuutje dat de melk opklopt. Nee, hier komt de koffie uit een percolator. Er staan er 4 op een rij. De melk wordt opgewarmd in een pannetje. Onder een parasol wachten we geduldig  op onze dagelijkse dosis cafeïne.  

Na de koffie zijn we klaar voor de eerste workshop. Wichelroede lopen. In de schaduw van de bomen gaan we op zoek naar ondergronds water. Stapje voor stapje sukkelen we door het bos. Wichelroedes fier voor ons uit.  Onderweg komen we een bostrol tegen. Er loopt een clubje jeugdige ridders voorbij. Een dame zoekt haar vlooien. Die moeten straks optreden in het vlooientheater.  

Bloemetjes plukken 

Mijn hele gezicht glimt. En niet alleen van enthousiasme. Ik heb er zonet drie lagen zonnebrand op gesmeerd. 's middags is het is loei heet op het veld. Onder leiding van de dames van de medicijnbus zoeken we naar kruiden. Straks maken we daar een zalfje van. Of een theetje. Het gaat allemaal op gevoel. Het kruid wat het meest aanspreekt, zal de juiste zijn. Dat klinkt heel wijs, maar is verrekt moeilijk. Met mijn neus dichtbij de grond struin in het gras af. Uiteindelijk kies ik de duizendvoet. Een mooi plantje dat, de naam zegt het al, voor 1000 dingen goed is. Ik maak er thee van.  

Met de thee veilig opgeborgen, zoeken we de schaduw van de bomen op. Voor een voorstelling van STOP. Ze spelen  "het duel". En wat voor één. Met getrokken klappertjes pistolen rennen de rivaliserende buren door het publiek. Gelukkig zijn daar hun vrouwen en de dolle mina's om ervoor te zorgen dat alles goed afloopt.

Jamsessie 

Moe maar voldaan zitten we aan het einde van de dag bij het kampvuur. We hebben een van de banken weten te bemachtigen. Om beurt gaan we op pad. Voor versnaperingen. Een drankje. Een trip naar de muntjes balie. De achtergebleven persoon bewaakt ons fijne plekje.  Eigenlijk is dit het meest relaxed. In het pikkedonker staren naar het vuur. Met een rosé en een Turkse tosti. Perfect einde van een perfecte dag.  

Op de bankjes rondom het vuur wordt het steeds drukker. Leden van een band die net hebben opgetreden schuiven aan. Op Kuna houdt de muziek niet op na een set. Bij het vuur gaat het voort. Er wordt flink geïmproviseerd. Een man pakt zijn viool. Even later verschijnt er een klarinet. Iemand zingt zachtjes mee. Dit is jammen op niveau.  

Hier kan ik de hele nacht zitten. Onder de sterrenhemel, op een bank, starend in het vuur.  

 

Taribush Kuna is een heel bijzonder festival. Met een groot vrijwillig karakter. Ale voorstellingen zijn gratis. Soms staat er een varkentje voor een bijdrage. Maar niks hoeft. Bij de workshops wordt alleen een materiaal vergoeding gevraagd. Ik ben dit absoluut niet gewend. Zelfs de toiletten zijn gratis.  Iedere deelnemer staat hier vanwege de liefde voor zijn/haar vak. Er is een grote verscheidenheid aan workshops, theater en muziek. Voor ieder iets wils. Zelfs als je een heel weekend gaat, zal je je elke dag prima vermaken.  

taribush-kuna-5taribush-kuna-2 Taribush-kuna-3taribush-kuna-4Taribush-Kuna-2

Meer lezen
MirandavanMeijerenMiranda van Meijeren

Arnhem heeft heel veel te bieden. Niet alleen zijn er elke zomer weer geweldige evenementen. Ook buiten het Arnhemse festival seizoen is er altijd iets te beleven. Soms vind ik mezelf net Sherlock Holmes, of beter nog Watson, als ik op zoek ga naar de geheimen die Arnhem te bieden heeft. Ik spit de stad uit en struin elke hoek af voor mooie ervaringen. Deze leg ik vast. Zodat anderen niet hoeven te zoeken.

1 Comment

  • Nazima

    16 januari 2019 at 14:27

    Een turkse tosti? Hmm.. Ik ben benieuwd! Ook dit festival klinkt als een aanrader… Ook voor een heel weekend…

Post a Comment

Ik schrijf mee