Parklopen

"Voor 3 kilometer trek ik mijn schoenen niet aan" is het antwoord dat ik van een vriend krijg als ik hem vraag mee te lopen met de eerste Parkloop van 2017. Een beetje teleurgesteld ben ik wel. Je kan het rondje ook twee keer doen, probeer ik nog. Het baat niet. Op zondag meld ik me alleen bij de inschrijfbalie in Grand  café "Aan de beek". 

Enorm slecht voorbereid en zonder uitgedraaid startnummer kom ik binnen.  Met een schaapachtige grijns houd ik mijn telefoon omhoog "Ik heb geen printer", verontschuldig ik me. "Maar wel een foto van de QR code." We gaan kijken of het lukt om daarmee mijn eindtijd vast te leggen. Niet dat het veel uitmaakt.  Ik ga niet voor een persoonlijk record. Deze is voor de lol. Gezien het weer, wel zo veilig. Het is mistig. En op sommige plekken verraderlijk glad.  

 

Speciaal tintje 

De 13e editie van Parklopen heeft een speciaal tintje. Vandaag worden de routes van 1,3 en 5 km officieel geopend. De provincie Gelderland probeert ruimtelijke kwaliteit te koppelen aan recreëren. We zoeken constant naar nieuwe verbindingen. Met de routes in het Sonsbeekpark is er een prachtige link gemaakt tussen lopen, gezondheid en natuur.  

Na deze openingswoorden, stommelen we achter Bram Som (die super snelle middellange afstandsloper) aan naar buiten. Voor de warming up. Hij laat ons balanceren op een been. Om onze enkels te oefenen voor de zware taak die ze straks krijgen.  

Als het startschot klinkt, rennen we in colonne over de brug het park in. Het eerste stuk gaat heuvel op. Nu is het bedwingen van heuvels niet mijn favoriete bezigheid. Al helemaal niet met dit weer.  Gestaag ploeter ik voort. Na een kilometer kom ik op stoom en vind mijn tempo. Geen idee welk tempo. Mijn sporthorloge, en daarmee mijn tijd waarneming, ligt nog thuis op de eetkamertafel. 

De route is prima aangegeven.  Ik maak een mentale noot om dit rondje op te nemen als snelheidstraining. Hoewel ik meer een lange afstandsloper ben, vind ik het heerlijk om af en toe flink los te gaan op een middellange afstand. Uit ervaring weet ik dat dit intens ellendige trainingen zijn. Te vaak ben ik stuk gegaan op een 1500 meter. Moedwillig, wel te verstaan. Maar soms wil je net dat tikje verder. Net dat tandje dieper. De zege die je na afloop voelt, geeft zoveel voldoening. Daar kan geen lange afstand tegenop. 

Competitie drang 

De laatste kilometer is inmiddels begonnen. In de verte hoor ik een specht vrolijk op een boom timmeren. Het klinkt als applaus. Als een aanmoedig.  Je bent er bijna, nog even volhouden!, lijkt het vogeltje te zeggen.  Als ik zie dat de 2 dames voor me aan de eindsprint beginnen, steekt de competitie drang de kop op. Ik zet de achtervolging in. Nu haalt dat op de laatste 500 meter geen barst meer uit, het verschil is te groot, maar het krikt toch mijn eindtijd omhoog.  

Met een voldaan gevoel zit ik even later aan een welverdiende kop koffie. Ook al is het maar 3 km. Dat heb ik toch maar mooi gedaan op zondag morgen.  

Parklopen is een laagdrempelig evenement dat elke eerste zondag van de maand plaatsvindt in Park Sonsbeek. En vanaf 15 januari ook in park Lingezegen. Ben je geen hardloper, geeft niet.  Ook wandelaars zijn welkom. Parklopen is voor iedereen. Dat maakt het extra gezellig. Na het lopen kan je een kop koffie drinken, of genieten van een verse smoothie. 

Je startnummer is er een bewaar nummer. Wel zo fijn voor het milieu. Maar ook zonder nummer lopen kan prima. Na het scannen van mijn QR code stond  achteraf ook mijn tijd netjes geregistreerd.  

 

Meer lezen
Miranda van Meijeren

Arnhem heeft heel veel te bieden. Niet alleen zijn er elke zomer weer geweldige evenementen. Ook buiten het Arnhemse festival seizoen is er altijd iets te beleven. Soms vind ik mezelf net Sherlock Holmes, of beter nog Watson, als ik op zoek ga naar de geheimen die Arnhem te bieden heeft. Ik spit de stad uit en struin elke hoek af voor mooie ervaringen. Deze leg ik vast. Zodat anderen niet hoeven te zoeken.

1 Comment

  • Nazima

    16 januari 2019 at 14:33

    Ik leer steeds meer over ons groene Arnhem… Deze moet ik onthouden. Elke eerste zondag van de maand. Yep.. Doen we een x!

Post a Comment

Ik schrijf mee