Paaldansen, een sport voor power vrouwen

Als tiener had ik waardeloze armspieren. De jaarlijkse les touwklimmen was een ware nachtmerrie. Waar anderen zonder moeite het plafond aantikten, hing ik verkrampt in het touw. Mijn benen amper tien centimeter boven de grond bungelend. Een leven als acrobaat bij een reizend circus, was voor mij nooit een optie.

Ik maak me daarom best een beetje zorgen als ik naar de areal studio fiets. Vandaag ga ik paaldansen. En als er één ding is wat je daarvoor nodig hebt, is het killer armspieren. Of in iedere geval middelmatig, niet al te slechte. Ik zucht nog eens diep. Hopelijk overleef ik het.

The fireman

De dansstudio is gezellig klein. Maar biedt genoeg plek om royaal om een paal heen te draaien. Vandaag zijn we met zijn drieën. En gelukkig, zo blijkt, ben ik niet de enige die voor het eerst is.

Desiree Konink doet nu ongeveer 3,5 jaar aan paaldansen. Toen ze begon was ze inmiddels de 40 gepasseerd en volgde ze lessen met allemaal jonge meiden. Dat kan intimideren. “Maar je doet het voor jezelf. En niet voor anderen”, vertelt ze. Toen haar gevraagd werd om zelf les te geven, twijfelde ze geen seconde. “Ik wil laten zien dat vrouwen op hogere leeftijd ook kunnen paaldansen”. Het liefst zou ze naast haar reguliere groep een 40-50 plus groep starten.

Het enthousiasme voor de sport, straalt Desiree tijdens de les uit. We gaan aan de slag met een aantal basis bewegingen. De eerste daarvan is “the fireman”. En dat ziet er een stuk makkelijker uit dan het is. Zo’n beetje alles lijkt op het eerste gezicht heel simpel, maar blijkt het volledige tegendeel. Het feit dat mijn handen meer zweten dan tijdens een moeilijk sollicitatiegesprek, werkt niet in mijn voordeel. Verbeten oefen ik verder. Met hulp van Desiree. Die af en toe naast me komt staan om te helpen.

Aandacht voor iedereen

Het meisje dat al wat vaker is geweest, krijgt tussendoor haar eigen opdrachten. Zo blijft het leuk en uitdagend voor iedereen. Het uur vliegt voorbij. Ik verveel me geen seconde. Stiekem lukt het zelfs om af en toe een mooie draai te maken. Ik moet mezelf tegenhouden om niet als een overenthousiast geitje te roepen “ juf, juf, zag je dat! Ik kan het!”

Al voelt het zo wel een beetje. Ik ploeter een eind weg, maar uiteindelijk lukt het wel. En dat is ook het motto van de lessen, vertelt Desiree me naderhand. Wat de een in 3 lessen kan, duurt bij de ander 6. Dat maakt helemaal niet uit. Iedereen werkt op eigen niveau en snelheid. En dat is mooi. Zo voel ook ik me vrij genoeg om volgende week vol overgave “de fireman” te oefenen.

Al weet ik niet of mijn armen daar blij mee zijn. De spierpijn die ik de dag erna voel, is erger dan die na een les touwklimmen. Maar dat heb ik er graag voor over.

Praktische informatie

Adres:  Laurens j. Costerstraat 3-5, Arnhem
Website: Aerial studio

Lessen:
Meerder keer per week zijn er paaldansen lessen Maar je kunt in de studio ook lessen hoops en slik volgen.
Daarnaast worden er met regelmaat workshops gegeven. En kan je een privé les aanvragen. Voor bv een vrijgezellenfeest.
aanmelden voor een les gaat via een app.

Abonnement:
Maandabonnement of strippenkaart. Vooral een strippenkaart is handig als je niet elke week kunt. Zo ben je geen geld kwijt aan niet gevolgde lessen. Ook met een eenabonnement is het mogelijk om op een andere dag les in te halen.

Wat train je eigenlijk:
Paaldansen is echt een power sport. Je traint niet alleen je arm en been spieren, maar ook buik billen, rug en schouders. En een aantal spiergroepen waarvan ik niet wist dat ik die ook had.

Meer lezen

No Comments

Post a Comment

Ik schrijf mee